Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

منشا بیماری MS چیست؟!

5/5
آنچه در مطلب میخوانید:
منشا بیماری MS چیست؟! | مجله سلامتی تک آشپز

ام اس (MS) چیست ؟

مولتیپل اسکلروزیس ( MS ) ام.اس به عنوان شایع ترین اختلال عصبی قلمداد می شود

سیستم ایمنی بدن به طور معمول عوامل خارجی مانند باکتری ها و ویروس ها را مورد هدف قرار می دهد ولی در بیماری های خود ایمنی،به جای درمان بیماری اشتباها شروع به حمله به بافت‌های بدن می‌نمایند و بافت های نرمال را از بین می برند .لوپوس و آرتریت روماتوئید نیز جزء بیماری های خود ایمنی محسوب می شوند.
بیماری ام اس (Multiple sclerosis) یک بیماری ناتوان‌کننده است که سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به مغز و نخاع دوتا از اجزاء مهم که سیستم مرکزی اعصاب را کنترل می‌کنند، کرده و باعث فلج شدن و از کارافتادگی آنها و همچنین از دست‌دادن کنترل، دید، تعادل و حواس (بی حسی) می‌شود .
هرچند که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما با مراقبت های بیشتر می توان از پیشرفت آن پیشگیری کرد .

ام اس (MS) چیست ؟| مجله سلامتی تک آشپز

چه کسانی دچار بیماری ام اس می‌شوند؟

عموماً دو گروه از اشخاص دچار بیماری ام.اس می‌شوند: اما چه کسانی ؟
الف -گروه نخست افرادی هستند فوق‌العاده حساس، زودرنج و عصبی و با کمترین ناملایمات از حالت عادی خارج شده و تعادل خود را از دست می‌دهند.
یکی از عمده‌ترین علت‌های این بیماری، عصبی شدن افراد است که مهم‌ترین دلیل آن در واقع کمبود مواد غذایی یا مواد معدنی و ویتامین‌ها در بدن و همچنین مواد زائد در سلول‌ها و بافت‌ها است. هرگاه شخص از نظر فیزیولوژی دچال اختلال شود، از نظر سیستم عصبی نیز دچار ناراحتی روحی و روانی خواهد شد و با کمترین برخوردی، عکس‌العمل نشان خواهد داد.

استرس؛ مادر بیماری‌ها :

استرس یکی از عوامل خطر مهم در بروز بیماری ام‌اس، حمله اولیه و پیشروی سیر آن به شمار می‌آید.
استرس می تواند عامل بیماری های زیادی باشد .
عصبی شدن افراد یکی از دلایل کمک به بروز بیماری ام اس است .در واقع کمبود مواد معدنی و ویتامین ها در بدن و همچنین رژیم غذایی نامناسب مهم ترین دلیل ام اس است .
.روزانه معده یک انسان بالغ حدود دو لیتر اسید کلریدریک ترشح می‌کند که در هضم غذا نقش اصلی را ایفا می‌کند. وقتی فردی عصبی می‌شود تعادل املاح معدنی به هم می خورد و ، انسان با کمترین برخوردی عصبی می‌شود و باعث می شود این مقدار اسید به دو برابر حجم واقعی و طبیعی خود برسد که در واقع روزانه چهار لیتر اسید معده که فوق‌العاده قوی است، ترشح ‌شود.
پس بهترین راهکار درمانی برای پیشگیری از ام اس جلوگیری از بروز تنش های عصبی است .

استرس؛ مادر بیماری‌ ms | مجله سلامتی تک آشپز

 

مصرف مواد غذایی با طبع سرد :

افرادی که دارای طبع سرد هستند و همچنینن بیشتر غذاهای سرد میل می کنند ٰ بیشتر در معرض این بیماری هستند .
عموماً در بیماران مبتلا به ام.اس، PH خون گرایش به حالت اسیدی دارد و اگر این حالت بر اثر نوع تغذیه تکرار شود، بیمار در معرض حملات مداوم قرار خواهد گرفت و حال بیمار به مرور رو به وخامت خواهد رفت.
این بیماران باید برخلاف علاقه ای که به خوردن مواد غذایی با طبع سرد دارند باید از این مواد پرهیز کنند . زیرا باعث تشدید بیماری و پیشرفت ان می شود .

کبود ویتامین D :
تحقیقات نشان می دهد که استرس، ضعف سیستم ایمنی و کمبود ویتامین D، احتمال بروز این بیماری را تشدید می کند ، نور خورشید و ویتامین D دو عامل مهم در پیشگیری از این بیماری هستند.
در فصل تابستان تا می‌توانید با رعایت اصول ایمنی هر روز چند ساعتی در معرض نور آفتاب پیاده‌روی کنید. این کارباعث دریافت ویتامین D کافی و جلوگیری از ابتلا به ام.اس می‌شود.

در ارتباط بودن با عزیزان :
هرچه دایره دوستان شما بیشتر باشد،خطر ابتلای شما به ام.اس کمتر می‌شود. جالب است بدانید با در ارتباط بودن با دوستان و کسانی که دوستشان دارید و به آن ها حس خوبی دارید خطر ابتلا به ام.اس را تا ۱۲ درصد کاهش می‌دهد.

. با یک سرماخوردگی ساده می‌آید: بعضی از بیماری‌ها به ظاهر گذرا هستند. اما در واقعیت، موذیانه، زمینه‌ساز ابتلا به بعضی بیماری‌ها در سال‌های بعد می‌شوند. ابتلا به بعضی بیماری‌های باکتریایی یا ویروسی ممکن است اعصاب را تحریک کند و خطر ابتلا به ام.اس را افزایش دهد. هرچه این باکتری یا ویروس عامل بیماری‌ جدی‌تر باشد، خطر ابتلا به ام.اس در بزرگسالی افزایش می‌یابد. از این عوامل می‌توان به ویروس سرخجه، سرخک، سل، ویروس هرپس‌۶ و عامل عفونت‌های شدید دندان اشاره کرد. این ویروس‌ها به‌طور خاص اعصاب را هدف قرار می‌دهند. بنابراین ممکن است زمینه‌ساز ابتلا به ام.اس نیز باشند.

شایع ترین علایم بیماری MS

شایع ترین علایم بیماری عبارتند از
 خستگی شدید
 تاری دید و دوبینی
ضعف عضلانی و از دست دادن کنترل عضلات
لرزش بدن و یا عدم هماهنگی بدن
لکنت زبان
گیجی
عدم تعادل
 بی حسی
خواب رفتن مداوم دست و پاست
ازدست دادن نسبی و یا کامل بینایی معمولا در یک چشم بعلاوه درد در حرکت دادن چشم(اختلال عصب بینایی)
شک الکتریکی هنگام بعضی حرکات خاص سر

در صورت پیشرفت بیماری، علایمی مانند اختلال در کنترل ادرار، گرفتگی عضلات (اسپاسم)، مشکلات جنسی، اختلال در بلع غذا، اختلال در صحبت کردن و مشکلات شناختی نیز مشاهده می شود.

شایع ترین علایم بیماری MS | مجله سلامتی تک آشپز

 

عوارض ابتلا به ام اس

دربعضی مواقع افراد مبتلا به ام اس به سایر مشکلات زیر مبتلا می‌شوند:
خشکی و یا گرفتگی عضلات
فلج شدن بخصوص فلج شدن پاها
مشکلات مثانه، شکم و یا مشکلات جنسی
مشکلات ذهنی، ازجمله فراموشی و یا عدم تمرکز
افسردگی
صرع یا بیهوشی

نکته هایی درباره بیماری MS

افردیکه در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی قرار دارند در بیشترین خطر هستند.
زنان دو برابر بیشتر از مردان در خطر ابتلا به بیماری ام اس قراردارند.
اگر والدین و یا برادر و خواهر شما به بیماری ام اس مبتلا باشند، خطر ابتلای شما به ام اس بین ۱ تا ۳ درصد افزایش می‌یابد.
عفونت ها و ویرس‌ های خاص از جمله ویروس ابشتاین بار می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
افراد سفیدپوست، در بیشترین خطر ابتلا به این بیماری قراردارند. نژادهای آسیایی، آفریقایی یا بومی آمریکا در بین سایر نژادها در کم‌ترین خطر ابتلا به این بیماری هستند.

درمان ام اس با تغییر سبک زندگی

مواردیکه در مورد سبک زندگی در ادامه بیان می‌کنیم، می‌توانند به شما در زندگی با ام اس کمک کنند، این نکات شامل:

رژیم غذایی مناسب برای بیمارن ام اس

کافئین و الکل باعث تحریک مثانه و تشدید علایم ام اس می شود؛ بنابراین به بیماران توصیه شده است که از مصرف این نوشیدنی ها اجتناب کنند.

سیستم گوارش افراد مبتلا به ام اس در مقابل گلوتن بسیار حساس است؛ بنابراین به این افراد توصیه می شود که از مواد غذایی فاقد گلوتن استفاده کنند.
بدنتان را خنک کنید، بعضی اوقات شدت بیماری ام اس با گرم شدن بدن افزایش می‌یابد. با ریختن آب خنک روی خود، شنا در آب خنک و خوردن نوشیدنی‌های خنک بدنتان را خنک نمایید.

ام‌اس قابل پیشگیری نیست؛ زیرا علت آن نامشخص است اما می‌توان با تشخیص زودهنگام و دریافت به‌موقع دارو و درمان، آن را به خوبی تحت کنترل درآورد.

بیماری ام‌اس با روحیه فرد ارتباط مستقیم دارد. جالب است بدانید احتمال عود و پیشرفت ام‌اس در افرادی که امید خود را از دست نمی‌دهند و پیگیر درمان هستند، بسیار کم است.

رنگین‌کمان به ام.اس دهن‌کجی می‌کند

رنگین‌کمان به ام.اس دهن‌کجی می‌کند | مجله سلامتی تک آشپز

هرچه میزان غذاهای رنگی در برنامه غذایی‌تان بیشتر باشد، خطر ابتلا به ام.اس کاهش می‌یابد.
۱. بنفش، رنگ اول: رادیکال‌های آزاد باعث آسیب به لیزین درحین شکل‌گیری می‌شود و این رادیکال‌ها باعث ایجاد استرس‌های اکسیداتیو می‌شوند که زمینه‌ساز آسیب به اعصاب است.اما آنتوسیانین اینجاست! مصرف میوه‌هایی مانند شاه‌توت، تمشک، بلوبری، انگور قرمز یا بنفش، گیلاس، آلبالو و آلو سیاه که همگی حاوی آنتی‌اکسیدان آنتوسیانین هستند، باعث از بین رفتن رادیکال‌های آزاد می‌شوند.

۲. زرد و نارنجی در جایگاه بعدی: لیموترش، هویج، پرتقال، لیمو، انگور عسگری و… نیز حاوی آنتی اکسیدان نارنجین بوده و سرشار از ویتامین C،A و E هستند. این ویتامین‌ها نیز از آنتی‌اکسیدان‌های مهم هستند و به عملکرد بهتر اعصاب کمک می‌کنند. بنابراین مصرف آنها نیز مانع ابتلا به ام.اس می‌شود.

۳. قرمز در جایگاه سوم: رنگ قرمز نشان می‌دهد خوراکی مورد نظر حاوی لیکوپن است. این آنتی‌اکسیدان نیز باعث کاهش خطر ابتلا به ام.اس می‌شود. کافی است هر روز یک عدد گوجه فرنگی، کمی توت فرنگی شیرین،چند قاچ هندوانه سرخ، یک خوشه انگور سرخ و یا کمی گوجه قرمز بخورید.

پیشنهاداتی برای بیماران MS

ورزش علاوه بر اینکه استرس‌ها‌ی روحی را کاهش می‌دهد، سیستم ایمنی بدن را تقویت و تنظیم می‌کند؛ بنابراین انجام ورزش‌ها‌ی هوازی به صورت مرتب به تمام افراد و همچنین مبتلایان به ام‌اس توصیه می‌شود.
بیماران مبتلا به ام‌اس پیشرفته همراه با اختلالات حرکتی و تعادلی نیز باید تحت درمان توانبخشی، فیزیوتراپی و ورزش‌ها‌ی بخصوص قرار بگیرد.

باندازه کافی استراحت نمایید، اینکار باعث می‌شود کم‌تر احساس ضعف و خستگی نمایید. یوگا و مدیتیشن نیز به کرات در این بیماران توصیه شده است.

استفاده از میوه و سبزیجات تازه باعث می شود که مشکلات مربوط به یبوست در بیماران مبتلا به ام اس برطرف شود؛ از طرفی اضافه وزن باعث مشکلات حرکتی و عدم تعادل در این بیماران می شود.

کمک گرفتن از دیگران، خانواده و اطرافیان بیمار می توانند با قبول مسئولیت های گوناگون، تنش بیمار را کاهش دهند.
شرکت در مراسم اجتماعی و معاشرت با افراد شاد

پیشنهاداتی برای بیماران MS | مجله سلامتی تک آشپز

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *