Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

فواید خرما

5/5
آنچه در مطلب میخوانید:
فواید خرما | میوه درمانی | تک آشپز

یکی از میوه های پر خاصیت خرما می باشد که از زمان های قدیم به میوه ی بهشتی معروف بوده است . کشور ایران یکی از تولیدکنندگان اصلی خرمای مرغوب است . خرما در کشور های عربی به عنوان غذای اصلی نیز استفاده می شود . میوه خرما و هسته ی آن هم دارای ارزش غذایی است و هم در طب سنتی و درمان بیماری ها کاربرد دارد .

خواص خرما

این میوه بسیار پر خاصیت است و از زمان های قدیم به میوه ی بهشتی معروف بوده است . کشور ایران یکی از تولیدکنندگان اصلی خرمای مرغوب است . خرما در کشور های عربی به عنوان غذای اصلی نیز استفاده می شود . میوه خرما و هسته ی آن هم دارای ارزش غذایی است و هم در طب سنتی و درمان بیماری ها کاربرد دارد .

انواع خرما

خرما میوه ای است که با ۱۴ گونه مختلف در جهان شناخته شده است .
خرما اجوا، انبارا، صفوی و برهی، خرما ساغای، خرما بدری و خرما پیارم و خرما زاهدی انواع مختلف خرما در ایران و جهان هستند.

شیوه مصرف خرما

خرما دارای طبع گرم و تر است . از خرما از مرحله کال و نرسیده تا زمان رسیدن رسیدن و خشک شدن آن می توان استفاده کرد . میوه نرسیده خرما را خرما خارک می نامند،قبل از رسیدگی کامل خرما به آن رطب می گویند و خرمای رسیده که به دو صورت خرما تازه و خرما خشک یافت می شود.
خرما به روش‌هایی مختلف مصرف می‌شود، از جمله ترکیب پوره‌ی خرما با شیر، ماست، نان یا کره که می‌تواند طعم لذیذ آن را صد چندان کند. پوره‌ی خرما هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مفید است، به ویژه برای افرادی که دوره‌ی نقاهت از بیماری یا جراحت را پشت سر می‌گذارند.

ارزش غذایی خرما

خرما منبع بسیار خوبی برای تامین مواد غذایی مورد نیاز بدن است این میوه سر شار از انواع ویتامین از جمله E-C-B-A است همچنین دارای عناصر ضروری پتاسیم، منگنز، آهن، روی ، فسفر ، کلسیم ، ید و منیزیم میباشد که هر کدام از این مواد در سلامتی انسان نقش بسزایی دارد.
پلی فنولها، مشتقات پیپرین، فیبر گیاهی، آنتی اکسیدانها و استرول از دیگر مواد موثر موجود در میوه خرما است.
خرما به علت داشتن منیزیم، ضد سرطان است و انرژی عضلانی بدن را تقویت میکند و نیروی عمومی بدن را افزایش میدهد و به علت داشتن فسفر و منیزیم موجب تقویت حافظه میشود.

جدول ارزش غذایی و خواص خرما

 

جدول ارزش غذایی و خواص خرما | میوه درمانی | تک آشپز
خواص میوه خرما برای پوست و مو

۱- جوان سازی پوست صورت

میوه خرما حاوی مقادیر بالایی ویتامین های C و D بوده که چین و چروک پوست را کاهش داده و باعث جوانسازی پوست صورت می شود.
همچنین هسته نخل خرما دارای فیتوهورمون هایی است که اثرات ضد پیری قابل توجهی دارند و از چین و چروک پوست جلوگیری می کنند.
۲- تقویت و افزایش رشد مو

درمان کبد و کبد چرب با مصرف خرما| میوه درمانی | تک آشپز
درمان کبد و کبد چرب با مصرف خرما| میوه درمانی | تک آشپز

خرما آهن بالایی دارد که موجب افزایش گردش خون در پوست سر شده و باعث تقویت و افزایش رشد مو می شود، همچنین مصرف خرما از ریزش مو جلوگیری می کند.

فواید خرما

مزاج خرما گرم و تر است. خرمای رطب رطوبتش از حرارتش بیشتر است؛ بنابراین کسانی که مزاج گرم دارند بهتر است از نوع تازه آن استفاده کنند تا خرمای رسیده که قدری خشک شده باشد.
۱- رفع خستگی مفرط
این میوه به دلیل داشتن ویتامین B برای تعادل اعصاب، رفع خستگی و ضعف مفید بوده، همچنین منیزیم و فسفر موجود در آن سبب تقویت و سر زنده نگهداشتن سلول های عصبی می شود. مخلوط خرما با لبنیاتی مثل شیر برای رفع خستگی مفرط ناشی از فعالیت های سنگین بسیار مفید است .
۲- کاهش چربی
خرما الیافی دارد که در کاهش چربی و تامین پروتئین بسیار موثر است.

۳- آرام بخش
جدیدترین تحقیقات علمی بیانگر موثر بودن خرما در رفع خشونت افراد و مایه آرامش روحی آنان است.

۴- نرم کردن سینه و تقویت کلیه
به علت دارا بودن موسیلاژ و مواد پکتیک ، آرام کننده سرفه می باشد، ودر رفع ناراحتی ها و نرم کردن سینه اثر دارد. برای این کار از جوشانده ۵۰ گرم خرما در نیم لیتر جوشانده و صاف نموده نموده روزی ۲ تا ۳ استکان میل نمایید که برای سینه درد مفید است. البته این برای افراد سرد مزاج بسیار خوب است.

۵- رفع درد مفاصل
خرما می تواند در بهبود فلج اعضا، کمردرد و ناراحتی های مفاصل موثر باشد. برای این منظور می توانید از شربتی که در مورد بالا گفته شد استفاده نمایید .

۶- تقویت قوای جنسی
مخلوط خرما با شیر تازه در بالا بردن و تقویت نیروی جنسی بسیار موثر است. همچنین مصرف خرما به دلیل مقادیر بالای فلائنوئید ها باعث افزایش تعداد اسپرم و درمان ناباروری می شود.

۷- پیشگیری از سرطان
خرما حاوی کاروتنوئیدها یا مواد رنگی است که پیش ساز ویتامین A و آنتی اکسیدان محسوب می شود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول ها را می گیرد. براساس شواهد، در مناطقی که مصرف خرما درآنها زیاد است ، این میوه میتواند در پیشگیری از سرطان موثر باشد.
تحقیقات نشان داده که مصرف خرما خطر ابتلا به انواع سرطان به ویژه سرطان های شکم، معده و روده و سرطان کولون را کاهش می دهد.

۸- خرما اسید اضافی معده را خنثی میکند برای سالمندان و کودکان بسیار سود مند است .

رفع پف چشم و رشد مژه با مصرف خرما| میوه درمانی | تک آشپز
رفع پف چشم و رشد مژه با مصرف خرما| میوه درمانی | تک آشپز

۹- رفع پف چشم و رشد مژه
اثرمعجزه آسای هسته خرما، از بین بردن تورم پلک های چشم است برای این منظور پمادی از هسته خرما درست کرده و آن را روی چشم می گذارند این پماد برای رشد مژه های چشم نیز بهترین دارو است.
۱۰- تقویت نیروی جسمانی
برای تقویت نیروی جسمانی خرما را در شیر تازه خیس کرده کمی دارچین بزنید و صبح به عنوان صبحانه بخورید و سپس کمی شیر بالای آن میل کنید. البته برای گرم مزاجان زیاد خوب نیست.
۱۱- انرژی زا
خرما دارای کربوهیدرات فراوان است و از این رو از خاصیت انرژی زایی و بالا بردن قوای جسمانی بدن فرد برخوردار است. خوردن خرما برای ورزشکاران قبل از مسابقات بسیار مفید بوده، برای کودکان نیز میان وعده بسیار مغذی و مفید میباشد.
۱۲- تقویت دید
میوه خرما به دلیل دارا بودن زئاکسانتین و ویتامین آ، برای سلامت چشمها مفید بوده و باعث تقویت دید می شود. گفته شده که مصرف روزانه خرما برای درمان بیماری های چشمی، شب کوری و بهبود بینایی مفید می باشد.

۱۳- کنترل فشار خون
خرما داری سدیم پایین و میزان بالایی پتاسیم و منیزیم است است که باعث ایجاد تعادل بین الکترولیت های بدن شده و جهت برای کنترل فشار خون بالا مفید است. خوردن خرما به بیمارن دارای فشار خون بالا توصیه میشود.

۱۴- حفظ سلامت قلب و مغز
از دیگر مهمترین خواص خرما کمک به سلامت قلب و پیشگیری از سکته مغزی است. خواص خرما باعث دفع چربی های جداره عروق می شود.
خرما یک منبع غنی از پتاسیم است و مطالعات نشان داده که مصرف خرما خطر سکته قلبی و بیماری قلبی را کاهش می دهد.
تعدادی خرما را از شب در آب خیس کنید و صبح ناشتا آن ها را بخورید برای سلامت قلب مفید است.
۱۵- مفید برای دستگاه گوارش
مصرف روزانه و مداوم خرما رشد باکتری‌های مفید در روده را افزایش می‌دهد و در درمان یبوست، اختلالات روده‌ای و اسهال کاربرد دارد.
۱۶- کبد و کبد چرب
مصرف خرما برای بهبود سلامت کبد و پیشگیری از بیماری کبد چرب مفید می باشد، همچنین خرما باعث افزایش سم زدایی از کبد می شود.
۱۰ عدد خرما را شب تا صبح در آب خیس کنید و صبح ناشتا بخورید.

درمان کبد و کبد چرب با مصرف خرما| میوه درمانی | تک آشپز
درمان کبد و کبد چرب با مصرف خرما| میوه درمانی | تک آشپز

۱۷- سرماخوردگی و گلودرد
مصرف خرما برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، تب و گلودرد مفید می باشد.
۵ عدد خرما را له کنید و به یک کاسه شیر اضافه کنید و بجوشانید این شیر را برای درمان سرماخوردگی، تب و سرفه استفاده کنید.
۱۸- دیابت و قند خون
خرما دارای شاخص گلیسمی پایینی بوده و پس از مصرف باعث افزایش قند خون افراد دیابتی نمی شود. روی و منیزیم موجود در خرما برای تنظیم قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع دو مفید می باشد.
ویتامین A موجود در خرما باعث بهبود سلامت چشم ها شده و از نابینایی در افراد دیابتی جلوگیری می کند.
۱۹- جنین و زنان باردار
مصرف روزانه خرما در دوران بارداری از یبوست در زنان باردار جلوگیری می کند.
سطح بالای آهن موجود در خرما می تواند کم خونی زنان باردار را درمان کند، عضلات رحم را تقویت کرده و باعث افزایش شیر مادر در دوران شیردهی می شود.
مصرف خرما باعث افزایش هوش و تقویت حافظه جنین می شود.
یک مطالعه نشان داده که خوردن خرما چهار هفته قبل از زایمان می تواند زایمان را آسان تر کند.
بعد از بارداری، خوردن خرما می تواند به کاهش وزن و بازگشت به وزن ایده آل کمک کند.
۲۰- نوزادان و کودکان
کلسیم و منیزیم موجود در خرما برای تقویت و افزایش رشد استخوان ها در نوزادان و کودکان مفید می باشد.
خرما برای درمان انگل های روده در نوزادان و کودکان مفید است.
خرما به سلامت کبد کمک می کند و برای درمان تیفوئید، هپاتیت و زردی و یرقان در نوزادان و کودکان مفید می باشد.
مصرف خرما در نوزادان و کودکان باعث تقویت لثه ها و دندان ها می شود.
مصرف خرما می تواند برای درمان اسهال و یبوست در نوزادان و کودکان نوپا مفید باشد.
۲۱- معده و زخم معده
فیبر موجود در خرما باعث تقویت باکتری های خوب در معده شده و برای درمان معده درد، زخم معده و تقویت دستگاه گوارش مفید می باشد.
۲۲- میگرن
ویتامین های گروه B موجود در خرما برای درمان سردرد میگرنی مفید می باشد.
۲۳- لاغری و کاهش وزن
مقدار بالای فیبر موجود در خرما باعث کاهش اشتها شده و پرخوری در افراد را کاهش می دهد و به این ترتیب باعث لاغری و کاهش وزن می شود.
خرما را به عنوان میان وعده استفاده کنید تا زودتر به وزن ایده آل خود برسید.
۲۴ – چاقی و افزایش وزن
خرما حاوی مقادیر بالایی قند طبیعی، پروتئین و ویتامین های ضروری است که مصرف روزانه آن برای چاقی و افزایش وزن افراد لاغر مناسب می باشد.
۲۵- ورزشکاران و بدنسازان
خرما حاوی مقادیر بالایی کربوهیدرات است که باعث تقویت عضلات در ورزشکاران و بدنسازان می شود همچنین خرما دارای قند های طبیعی سقز، فروکتوز و گلوکز است که انرژی مورد نیاز برای تمرینات بدنسازی را فراهم می کند.
۲۶- یبوست و اسهال
خرما حاوی پتاسیم بالایی است که به عنوان یک روش موثر برای درمان اسهال شناخته شده است، همچنین فیبر محلول موجود در خرما باعث کاهش اسهال می شود.
خرما به عنوان یک ملین ملایم باعث افزایش حرکات روده شده و برای درمان یبوست مفید می باشد، خرما را یک شب در آب خیس کنید و صبح ناشتا بخورید تا یبوست را درمان کند.
۲۷- درمان کم خونی
خرما حاوی مقادیر بالایی آهن بوده که به درمان کم خونی و آنمی کمک کرده و به عنوان یک مکمل غذایی مناسب برای افراد مبتلا به کم خونی شناخته می شود، همچنین مصرف خرما موجب کاهش احساس خستگی و کمبود انرژی در افراد مبتلا به کم خونی می شود.
خونساز: یکی از مهمترین خواص خرما خاصیت خون سازی است. خرما غنی از آهن، فولات و اسید فولیک است که برای خونسازی بسیار مفید بوده و درمان مناسبی برای کم خونی ناشی از فقر آهن است. فولات موجود در خرما به عنوان یک ماده غذایی خون ساز معرفی شده است. خوردن خرما برای همه افراد به ویژه زنان باردار به دلیل سرشار بودن از فولیک اسید مفید است
۲۸- بواسیر و هموروئید
مصرف ناکافی فیبر ممکن است باعث ایجاد بواسیر یا هموروئید شود مصرف خرما نه به دلیل مقادیر بالای فیبر به درمان بواسیر و هموروئید کمک می کند.
۲۹- درمان حساسیت و آلرژی
خرما حاوی مقادیر بالایی گوگرد آلی است که برای درمان حساسیت و آلرژی فصلی مفید می باشد.
۳۰- سنگ مثانه
اگر خرما با شنبلیله خورده شود جهت سنگ مثانه مفید است.
کسانی که می خواهند سنگ مثانه شان خرد شود از دمکرده آن استفاده کنند (دمکرده هسته خرما) و دمکرده آن بسیار قابض است و کسانی که یبوست دارند سعی کنند در هنگام استفاده از دمکرده خرما از غذاهای ساده و ملین استفاده کنند.
۳۱- جلوگیری از پوسیدگی دندان با مصرف خرما
با مصرف خرما می‌توان احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان را کاهش داد. عصاره خرما با جلوگیری از رشد میکروب عامل پوسیدگی دندان، احتمال ابتلا به این عارضه را کاهش می‌دهد.

جلوگیری از پوسیدگی دندان با مصرف خرما | میوه درمانی | تک آشپز
جلوگیری از پوسیدگی دندان با مصرف خرما | میوه درمانی | تک آشپز

۳۲- خواص شیره خرما
• شیره خرما حاوی مقادیر بالایی آهن طبیعی بوده که باعث افزایش گلبول های قرمز خون شده و به درمان کم خونی کمک می کند
• شیره خرما یک ضد التهاب قوی بوده و برای درمان روماتیسم مفید است
• فیبر موجود در شیره خرما برای پیشگیری و درمان یبوست مفید است
• مقادیر بالای کلسیم موجود در شیره خرما برای تقویت استخوان ها مفید است
• شیره خرما به درمان گلودرد، تب و سرماخوردگی کمک می کند

چه افرادی باید در خوردن خرما احتیاط کنند؟

۱-خوردن خرما برای دیابتی‌ ها، افراد مبتلا به سندرم متابولیک، بیماری‌ های قلبی و عروقی و تبخال زیاد توصیه نمی‌شود.
روزانه ۲ عدد خرمای متوسط برای دیابتی‌ها متناسب است و بیشتر از آن توصیه نمی‌شود .
۲-تبخال ویروسی است و خرما برای افراد مبتلا به عارضه تبخال مناسب نیست زیرا خرما قند خون را بالا می‌ برد و ویروس‌های تبخال در رشد خود از قند موجود در خرما استفاده می‌کنند.
۳- زیاده روی در مصرف خرما، موجب آسیب به کبد و طحال، افزایش فشارخون، جوش دهان و پوسیدگی دندان ها می شود.
۴- خرما دارای قند زیاد است، از این رو مصرف آن میتواند باعث چاقی شود.

۵- به دلیل قند بالای موجود در خرما، مصرف آن برای افرادی که لوزالمعده حساس دارند یا آنهایی که بیماری قند در خانواده آنها وجود دارد، بایستی با احتیاط صورت گیرد.

۶- گرم مزاجان باید در مصرف خرما احتیاط کنند چون ممکن است بر اثر مصرف خرما خصوصا در مناطق گرم یا فصول گرم سال، دچار حرارت و عوارض ناشی از صفرای زیاد نظیر سردرد، چشم درد، جوش‌‌های پوستی، تاول یا آفت دهان، سوزش گلو و گلو درد بشوند.

۷- افراد مبتلا به عدم تحمل فروکتوز نمی توانند خرما مصف کنند چون ممکن است دچار دل درد و اسهال شوند. مصرف بیش از حد خرما به دلیل فیبر بالا باعث اسهال می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *